Am lansat oficial Banca pentru Alimente

eveniment impotriva risipei alimentare

București, 3 noiembrie 2016 – Asociația ,Banca pentru Colectarea și Distribuţia Alimentelor’ a organizat astăzi conferinţa „Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei”, cu susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi CHEP România. Reprezentanţi ai sectorului public şi privat, alături de autorităţi locale şi europene au vorbit despre nevoia de eficientizare a consumului de alimente şi de schimbare a comportamentului alimentar pentru diminuarea risipei, în contextul în care circa 40 la sută din populația României trăiește la limita și sub limita sărăciei, conform rapoartelor Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit statisticilor oficiale, România aruncă circa 2,5 milioane de tone de alimente pe an, situându-se pe locul 9 în rândul celor 27 de state incluse în datele Eurostat pentru 2015, cu o cantitate de hrană risipită de 129 kg/persoană/an. În ţara noastră, peste 4,8 milioane de români trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în procurarea hranei zilnice. La nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară a depăşit 89 de milioane de tone anual. Foametea şi malnutriţia afectează circa 24,5 la sută din populaţia Uniunii Europene.

Asociaţia ,Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor’ este prima bancă de alimente înfiinţată după modelul organizațiilor de profil din Uniunea Europeană şi conform cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente. Aceasta va recupera sistematic de la agenți economici și producători agro-alimentari produse excedentare alimentare și produse de igienă aflate în termen de valabilitate, le va depozita şi redistribui gratuit organizaţiilor care oferă servicii persoanelor aflate în dificultate, fără putere de cumpărare (familii fără venituri, părinţi singuri, persoane fără adăpost, persoane cu dizabilităţi, bătrâni etc), din București și din județele Ilfov şi Prahova. Alimentele uşor perisabile, aflate în termen de valabilitate (lactate, brânzeturi, carne proaspătă etc) vor fi distribuite prin intermediul cantinelor sociale.

Până la jumătatea anului 2017, asociaţia vizează evaluarea a 150 de organizații non-profit și centralizarea nevoilor entităților eligibile, respectiv încheierea de parteneriate cu companii din industria bunurilor de larg consum și identificarea de donatori care pot susține funcționarea sistemului de colectă și distribuție de produse. Organizația va demara un program de educare a copiilor și tinerilor, în școlile din capitală, până la sfârșitul anului viitor.

Gabriel Sescu, preşedintele Asociaţiei ,Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor’:

“Era necesar ca și în România să existe o entitate abilitată să colecteze produse din lanţul logistic agroalimentar. Ceea ce ne-am propus să facem nu e ușor, e un demers în care este esențială  implicarea partenerilor din întregul lanț de producție-distribuție a bunurilor de larg consum. Am ales să mergem în linie cu viziunea şi misiunea Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente, ceea ce va ajuta ca România să se alăture într-un orizont de timp relativ scurt celorlalte ţări din Europa care luptă activ împotriva risipei de alimente – pe de o parte, printr-o mai bună gestionare a recuperării alimentelor care riscă să fie irosite, pe de altă parte, prin diminuarea impactului sărăciei în rândul populaţiei. În fapt, activitatea asociaţiei vine în întâmpinarea iniţiativelor caritabile, legal constituite, ce sprijină populația care se luptă cu sărăcia şi cu riscul de excluziune socială. Spiritul acestei iniţiative este să oferim hrană oamenilor. În condiţiile în care 40 la sută dintre români se duc la culcare înfometaţi, alimentele care devin deșeu sau se pierd sunt nu doar o oportunitate pierdută de a-i hrăni, ci și o irosire de resurse de sol, apă, energie și forţă de muncă. Lupta pentru a împiedica trimiterea alimentelor comestibile la groapa de gunoi ar trebui să mobilizeze toate părţile care pot ajuta ca acest sistem să funcţioneze.”

Vincent Guilbert, project manager în cadrul Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente:

„În România, unde peste 4,8 milioane de oameni nu îşi pot asigura o masă decentă nici măcar o dată la două zile, conceptul de bancă de alimente poate avea un rol major în reducerea foametei prin lupta împotriva risipei de alimente şi apelul la solidaritate. Este motivul pentru care FEBA sprijină iniţiativa Asociaţiei ‘Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor’ din Bucureşti, însă ştim că un proiect atât de ambiţios nu se poate concretiza fără implicarea tuturor părţilor din sectorul public şi cel privat.”

Gabriel Andronescu, director general CHEP România, ambasador FEBA:

“La nivel european, CHEP sprijină misiunea FEBA în mod susținut din 2015 prin voluntariat, echipamente, organizare logistică şi facilitarea de parteneriate viabile între băncile de alimente şi companiile din Supply Chain alături de care lucrăm – furnizori și producători de bunuri de larg consum, lanțuri din comerțul modern și transportatori. Prin acest proiect, ne vom extinde contribuţia în acest sens şi în România.”

Conferința a reunit responsabili şi specialişti în probleme de risipă alimentară din România şi de la nivel european: Florin-Alexandru Alexe, membru al Camerei Deputaților și iniţiatorul propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare, Ionuț Nica, șef serviciu Politici de Calitate în cadrul MADR, Vlad Dumitru, Secretar General Adjunct al Camerei de Comerț și Industrie a României, Vincent Guilbert, Manager Proiecte și Yesim Broet, Parteneriate Private în cadrul Federației Europene a Băncilor de Alimente, Gabriel Sescu, președintele Asociaţiei ,Banca pentru Colectarea şi Distribuția Alimentelor’, Gabriel Andronescu, Country General Manager CHEP România, partener strategic al proiectului, alături de reprezentanți ai unor companii producătoare de bunuri alimentare, retaileri şi organizaţii non-profit.